Copy of Grote Poëzie Prijs LOGOBLACK ai 1

De Grote Poëzieprijs

De Grote Poëzieprijs bekroont jaarlijks de beste Nederlandstalige poëziebundel. De prijs staat bekend als het visitekaartje van Nederlandstalige poëzie, dient als bron van inspiratie voor lezers, en weerspiegelt de huidige stand van zaken in de wereld van de poëzie. Het is de opvolger van de VSB Poëzieprijs (1994-2018) en valt sinds 2023 onder de vlag van het Veerhuis.

Bekendmaking winnaar

Op 24 april wordt de winnaar van De Grote Poëzieprijs 2025 bekend gemaakt tijdens een live-uitzending van Opium op NPO Klassiek in Arminius in Rotterdam. En daar kan je bij zijn!

De uitzending wordt gepresenteerd door Annemieke Bosman met speciaal voor deze avond als gastpresentator, schrijver Martin Rombouts. Juryleden Elfie Tromp, Michael Tedja en Barbara Fraipont zijn ook aanwezig om de winnaar bekend te maken. 

Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar worden de dichters die op de shortlist staan, met een programma vol muziek en poëzie in het zonnetje gezet. Het Dudok Quartet zal live twee nieuwe composities spelen, geschreven door de Rotterdamse componist Celia Swart en geïnspireerd op twee bundels van de shortlist. Daarnaast zal schrijver Martin Rombouts een aantal gedichten uit de bundels van de shortlist voordragen. Als kers op de taart wordt ook de publieksprijs uitgereikt. De winnaar van deze prijs wordt gekozen door een publieksjury die is samengesteld uit luisteraars van Opium. Na afloop proosten we samen met de winnaar op de poëzie.

Shortlist De Grote Poëzieprijs 2025
- Bouwdoos - Han van der Vegt (Wereldbibliotheek)
- CORPS, poreus - Nele Buyst (Het Balanseer)
- Decem - Anne Provoost (Querido)
- De schaamsoort - Paul Demets (Poëziecentrum)
- Wat wij doen dat heet bewaren - Siel Verhanneman (Arbeiderspers)

Tickets voorde uitreiking zijn verkrijgbaar op de website van Arminius.
Celia Swart en het Dudok Quartet maken deel uit van het New Music Now platform. 

  • Martin romb outs

    Martin Rombouts

    Martin Rombouts is schrijver, theatermaker en performer. Hij studeerde Creative Writing aan ArtEZ en werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. Hij maakt deel uit van BOYBAND, de literaire boyband, en won het 21e seizoen van De slimste mens. Zijn debuutroman ‘Boek 1’ werd begin maart 2025 met veel lof ontvangen.

  • Celia Swart

    Celia Swart

    Celia Swart is een hedendaagse componist en multimediakunstenaar. Haar werken zouden omschreven kunnen worden als ‘New Simplicity’, ze doen veel met weinig elementen en leggen daarom een belangrijke focus op hun klankwereld. Ze heeft een conceptuele benadering bij haar werken en ondanks dat haar muziek non-narratieve muziek is, verwerkt Celia in het concept een narratieve structuur die gedreven is door persoonlijke thematieken. Celia Swart schreef diverse composities voor onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, Resonances XXI (FR) en het Bang on a Can Summer Festival Ensemble (VS).

  • Dudok Quartet

    Het Dudok Quartet

    Het Dudok Quartet wordt beschouwd als een van de meest creatieve en veelzijdige strijkkwartetten van nu. Met als filosofie ‘sharing the heart of music’ gelooft het kwartet dat kamermuziek een daad van vriendschap is die rechtstreeks en in samenspel met het publiek moet worden gedeeld. Het kwartet creëert unieke en afwisselende programma’s die luisteraars op fantasierijke manieren engageren.


  • Deelnemende bundels en archief

    Hieronder vind je alle inzendingen voor De Grote Poëzieprijs. Als je deelneemt aan onze prijs, zal ook jouw bundel verschijnen op deze pagina. Benieuwd naar de bundels van voorgaande edities? Wie pronkten op de shortlist? Filter op jaar, zoek op uitgever of auteur en ontdek de diversiteit en rijkdom van de hedendaagse Nederlandse poëzie. Onderaan de desbetreffende pagina's vind je ook de juryleden en rapporten van voorgaande jaren. 

Juryrapport 2025

De jury over de shortlist:

·  Wat wij doen dat heet bewaren, Siel Verhanneman (Arbeiderspers)
Dit is een heel bijzondere bundel waarin op een suggestieve doch toegankelijke manier (in)voelbaar wordt gemaakt wat het is om vrouw en moeder te zijn. Verhanneman hanteert een klare en tegelijk technische taal die ruimte laat voor verborgenheid en herkenbaarheid. Het lukt haar om haast onuitspreekbare situaties beeldend uit de doeken te doen zoals rouw om een zus: ‘zo ongedwongen kun je nu in ons meebloeien, / bewaren we jou in dit ongetiteld beeld’. Het is een bundel om jezelf in te herkennen. Er spreekt een tederheid uit de gedichten die diepgaande gevoelens oproept. Soms een sturend verhaal, maar nooit dwingend. 


·  Decem, Anne Provoost (Querido) 
Deze bundel is actueel geëngageerd en heeft een duidelijke eigen stem. Zowel de vormgeving als de tien hoofdstukken zetten je aan tot doorlezen. Het is mooi hoe dit perspectief zowel van binnen als van buiten werkt: Provoost heeft zelf geen toegang tot de ervaring van de asielzoeker en toch stap je in de schoenen van de migrant. Je wil dit verhaal meemaken en begrijpen. Een bundel om vast te pakken. 


·  Bouwdoos, Han van der Vegt (Wereldbibliotheek)
Dat het een dwarse bundel is, blijkt al uit de bladspiegel en de leesrichting. Hier spreekt een heldere dichtersstem vol humor, deze dichter heeft met lust geschreven. Dat merk je aan zijn gewaagde stijl en inhoud met betrekking tot sciencefiction en een dystopisch toekomstbeeld. Plezier is een onderschatte waarde in de poëzie; Van der Vegt bewijst met zijn speelse bundel net het belang hiervan. Het leesgenot wierp ons nu en dan terug naar Paul van Ostaijen aan wie de dichter zich expliciet schatplichtig toont. 


·  De schaamsoort, Paul Demets (Poëziecentrum)
Centraal in deze bundel staat de relatie tussen schrijver Paul Demets en de overleden dichter Guido Gezelle. Deze relatie brengt het tijdloze karakter van Gezelles poëzie naar voren. Vanuit dat tijdloze nodigt Demets ons uit om naar het heden te kijken. De poëtische kijk op dier en natuur biedt ons een nieuw perspectief op het mens zijn en de relatie tot anderen waarbij schaamte en gender een rol spelen. Relationeel en met minutieuze aandacht opent deze bundel een nieuw ‘referentiekader’ dat zeker niet mag ontbreken.


·  CORPS poreus, Nele Buyst (Het Balanseer)
Een prachtig vormgegeven bundel qua papier en taalgebruik. Het is een puur poëtisch boek waarbij vorm en inhoud samenvallen. Het raakt aan de kern van de taal en van het leven. Ondanks een bij wijlen abstracte benadering lukt het Buyst om concrete belichamingen van haast ongekende aspecten van de insecten- en plantenwereld op te roepen. Een ecokritische en urgente bundel die holistisch en organisch leest. Hier is een dichter aan het werk die de materie overziet, prachtig. 

 

De jury over de longlist:

“We hebben ons vastgebeten in de 86 bundels die zijn ingestuurd. We navigeerden door de vele gedichten over rouw, ouderdom en natuur. Er werd ook veel geschreven over de poëzie en kunst zelf. We zochten naar hedendaagse thematieken zonder de tijdloze over het hoofd te zien, met oog voor ook de samenstelling van een bundel waarbij ook papiersoorten kaft werden meegewogen. We zochten naar de rode draad in een bundel. 

"Zo zagen we technisch hoogwaardige bundels waarbij drijfveer kon ontbreken, of juist het omgekeerde: slordige bundels waarbij de urgentie ervan afspatte. We vonden één bundel die het aandurfde de toekomst te schetsen. Deze bijzondere lijst van tien prachtige dichtbundels laat de verscheidenheid van de hedendaagse poëzie zien, waarin vandaag de dag evenzoveel stemmen, thematieken, als stijlen op hoog niveau gepubliceerd worden. Ieder van deze bundels daagt de lezer uit en verrast op eigen wijze.”

Juryleden 2025

  • Profielfoto

    Barbara Fraipont

    Barbara Fraipont werkt als universitair docent en onderzoeker Nederlands, Nederlandse cultuur en letterkunde aan de UCLouvain Saint-Louis Bruxelles (België). Haar onderzoek betreft voornamelijk de hedendaagse Nederlandstalige literatuur, dierenstudies en ecokritiek. Onlangs verscheen haar boek Mutsaers en andere dieren. Naar een diergerichte benadering in de Nederlandse letterkunde. Ze schrijft regelmatig recensies en essays over recente Nederlandstalige proza en poëzie. 

  • Elfie Tromp foto door marc Deurloo

    Elfie Tromp

    Elfie Tromp is schrijver, theatermaker en performer. Ze is stadsdichter van Rotterdam en theatermaker in huis bij theater Walhalla. Haar werk werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en Diorapthe Literatuurprijs. Naast romans en gedichten schrijft ze columns voor verschillende media en maakt ze muziektheater. Momenteel speelt ze de feministische punkcabaretshow Op de Barricade van het Hart. Elfie's werk is geëngageerd, uitgesproken, prikkelend en humorvol. Ze bevraagt graag de status quo en wil haar lezers wakker kussen of schudden.

  • Michael Tedja Foto Malcolm Tedja

    Michael Tedja

    Michael Tedja is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Tedja studeerde aan het Sandberg Instituut en de Rietveld Academie te Amsterdam. Hij schreef tot nu toe vijf romans en vijf dichtbundels, en is laureaat van de Sybren Polet-prijs en de Jana Beranová-prijs. Beide voor zijn gehele literaire oeuvre. In 2021 nam hij zitting in de jury’s van de Jana Beranová-prijs en de C. Buddingh-prijs. En in 2020 nam hij zitting in de jury voor de P.C. Hooft-prijs voor poëzie.

52 RDK Schrijvershuis 23sept2024 WEB

Taal is overal. We denken, lezen, appen, twitteren, dromen, ruziën, verklaren de liefde, praten, werken en leren met en dankzij taal. We gebruiken het altijd, elke dag. Zonder taal zijn we nergens.

Het Veerhuis wordt een plek waar taal gevierd wordt op alle mogelijke manieren. 

Meer weten